top of page

ARTIK HERKESİN BİLDİĞİ HARİTA

6 Şubat 2023 de Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da 9 saat arayla olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra yaşanan felaketin korkunç sonuçlarıyla yaşıyoruz günlerdir. Acımız çok büyük, büyüğünden küçüğüne herkes, üzerinden bu kadar gün geçse bile enkazlardan çıkan bir ses, bir nefes, bir mucizeye odaklandı.

Tüm millet olarak yardımlarda bulunuyoruz, o bölgenin maddi manevi iyileşmesi için önümüzde uzun bir süreç olacak, dayanışma ve beraberlik devam edecek. Bugün herkesin elinden gelmese de, depremden zarar görenlere el uzatacağımız başka pek çok ihtiyaç olacak.


Günlerdir ekranlarda, gazetelerde görünen bu harita ülkemizin deprem risk haritası.

Yıllar içinde revize edilen bu haritayı sigortacılar çok iyi tanır.


Bütün bilgilendirmelerimizde, bütün teklif ve eğitim sunumlarımızda ülkemizin deprem gerçeğini bu harita ile anlatırız.

Bu haritaya göre Türkiye 7 Deprem bölgesine ayrılmıştır. 1 en yüksek 7 en düşük riskli bölge anlamına gelir.

Bu haritayı referans alan sigorta şirketleri deprem teminatını Zorunlu ve İhtiyari Deprem Tarifesine göre sigorta ederler.


Bu tarifelerde belirtilen binde fiyatlar zorunludur, sigorta şirketleri tarifede belirtilen yönergelerin dışına çıkamazlar.

Deprem primi poliçe priminin önemli bir kısmını oluşturur, tarifeye göre aşağıdaki gibi hesaplanır;

Bireysel poliçeler (konut sigortaları)

Zorunlu tarife (DASK) (25.11.2022)

İhtiyari tarife (1.1.2023)

Yukarıdaki tarifelerin kullanımına gelince,

1.derece riski bölgede bulunan 170 m2 konut için DASK primi binanın tekrar yapım bedeli 1. bölge fiyatının çarpımı ile hesaplanır. Bina bedeli ise her yıl, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan Binaların Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedellerini Gösterir Cetvel dikkate alınarak belirlenir. Yapı Tarzı Sigorta Bedeli Hesabına Esas Metrekare Bedeli (TL) 1 Ocak 2022 de 1.508 TL ve 1.040 TL iken 25.11 .2022 de Betonarme 3.016 - Diğer 2.080 TL sına yükseltilmiştir.(*)

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 640.000 TL'dir.


Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ağustos 2022 tarihli tebliğden yayınlanan metrekare maliyetleri ise ekteki gibidir;

(Konutlar için maliyetleri 4. sayfada bulabilirsiniz)


Eğer konutunuzun sigorta bedeli DASK a tabi 640.000 TL'nin üzerindeyse aşan kısmını herhangi bir sigorta şirketinden alacağınız konut poliçenizin bina teminatı/deprem kısmında sigorta edebilirsiniz.


Ticari/Endüstriyel Riskler içinse deprem zorunlu olmayıp isteğe bağlı sigorta edilir. Bu duruma ekteki tarifenin Sınai/Ticari Rizikolar koşulları geçerlidir.

https://www.tsb.org.tr/media/attachments/%C4%B0htiyari_Deprem_Tarife_ve_Talimat.pdf

Buna göre sigorta bedeli 400 Milyon TL sına kadar olan ticari risklerin deprem primi yukarıdaki tarife fiyatları kullanılarak hesaplanır. 400M TL sına kadar olan ticari/endüstriyel riskler deprem sigortasında yine tarifede belirtilen koasürans ve muafiyet uygulamalarına tabidir. 400M TL ile 4 Milyar TL arasındaki riskler için de muafiyet ve koasürans seçenekleri bulunmaktadır.


Önemli hatırlatmalar !

1- Sigortanın amacı zarar gören kıymeti yerine koymaktır, bu nedenle poliçenizdeki sigorta bedeli binanın yeniden inşa bedeli olmalıdır. Satış bedeli ödenmemektedir.

2- (*) Bina metrekare maliyetleri Ağustos 2022 de değişmiştir. Sigortalıların bilgilendirilmesi sorumluluğunu aracı kurumlara ( acente/broker) verilmiştir. Eğer poliçenizde bedelleri güncellemediyseniz eksik sigorta riskiniz olabilir. Bu durumda hasar anında sigorta bedeliniz olması gerekenden ne kadar eksikse hasar tazminatınızdan aynı oranda düşülecektir. Poliçelerinizi kontrol edin.

3- Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapım maliyetlerini kontrol ederek, eğer DASK m2 maliyetlerinden yüksek ve 640.000 TL sının üzerindeyse, DASK'a ek olarak yaptırdığınız konut poliçenizde sigorta bedelinizi düzeltmeyi unutmayın.

4- Ev sahibi iseniz konut poliçenizde Bina + Eşya, kiracı iseniz Eşya teminatı olacaktır. Eşya bedellerinin genellikle çok düşük kaldığı gözlenmektedir. Eşya bedelinizi belirlerken temel beyaz eşya ve mobilyaların yanı sıra, halı, perde, kıyafetler, aksesuarlar, mutfak eşyaları gibi diğer eşyalarınızı da dikkate almalısınız.


Hangi deprem risk bölgesinde olduğunuzu merak ediyorsanız;


Çok merak edilen ve beklenen büyük Marmara depreminde İstanbul için IBB nin yaptığı çalışmaya da ekli bağlantıdan ulaşabilirsiniz.



DASK interaktif haritasından depremde zarar gören illerin sigortalılık oranı

Malatya %52,20

Adıyaman %44,80

Gaziantep %64,50

Kilis %59,60

Hatay %40,10

Adana %46,30

Kahramanmaraş %53,70

Şanlıurfa %52,90

Osmaniye %42,70

Diyarbakır %34,10


DASK ın konuta elektrik su ya da gaz bağlatmak için zorunlu tutulması yeterli değil, Yüksek riski olan bu bölgelerde zorunlu olmasına rağmen bu düşük sigortalılık oranı düşündürücü.


Hepsi yakın geçmişte deprem yaşamış illerimize baktığımızda tablo nasıl?

İstanbul Avrupa yakası %61,5, Anadolu Yakası %67,50

Kocaeli %60,30

Yalova %83,70

Sakarya % 79,70

Düzce 86,80

Bolu %87,50

İzmir %60,30

Elazığ %53,50


Bir an önce depremi inkardan vazgeçmemiz ve zihniyetimizi değiştirmemiz gerekli.




220 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page