top of page

BADEN BADEN GÜNLÜKLERİ (1) 22-26 Ekim 2023


Dünyanın en bilinen ve önemli reasürans toplantısı Baden Baden Toplantıları 22 Ekim'de başladı.


Almanya nın bu minik kaplıca şehri her yıl binlerce reasürör, broker ve sigorta şirketinin bir araya geldiği reasürans toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Geçmişte katılma fırsatı bulduğum bu global toplantı dünyanın dört yanından katılan sigorta endüstrisinin uzmanlarına gelecek yılın reasürans sözleşmelerinin koşullarını görüşmek, iş ilişkilerini tazelemek, yenilikler hakkında bilgi almak, ve sosyalleşme fırsatı veriyor.


Baden Baden toplantılarının en önemli özelliği katılımcıların kendileri tarafından organize edilen kişisel görüşmeler ve toplantılardan oluşması. İşte bu nedenle katılımcılar aylar öncesinden başlayan yoğun bir takvim oluşturma trafiğine başlıyorlar.


Şehrin içinde bu toplantılara özel olarak hazırlanmış binalarda, otellerde, bazı büyük şirketlerin kendileri için kiraladıkları özel bina veya katlarda yarım saatlik görüşmeler arasında gerçek manada koşarak geçen çok dinamik günler yaşanıyor. Sabahın erken saatinde başlayan ve akşam yemeğine doğru biten bir gün içinde, her katılımcı yaklaşık 12-15 toplantı yapıyor . Bu toplantılarda sigorta şirketleri direkt veya kendilerine eşlik eden trete brokerleri ile beraber şirketlerinin mevcut trete dönemi içindeki branş bazında hasar prim performanslarını, risk seçimi kriterlerini, hasarların detaylarını, kanun ve yönetmeliklerle gelen yenilikleri veya düzenlemeleri, yeni dönem için beklentilerini ve hedeflerini aktarıyorlar.


Bu toplantıların en tempolu koşanlarının trete brokerleri olduğunu söylersek yanlış olmaz. Hem temsil ettikleri sigorta şirketi hem de görüşmeleri organize ettikleri reasürörler arasında köprü görevi gören brokerlar , teknik konular ve reasürörlere yapılacak sunumlardan tutun, Baden Baden öncesi piyasa beklentileri ve sorular hakkında sigorta şirketlerini bilgilendiren, aynı zamanda kapasitelerin temininde reasürörlerin akıllarındaki soruları sigorta şirketi ile birlikte yanıtlayarak sonuca ulaşılmasını sağlayan kritik bir roldeler.


Tüm gün süren yorucu temponun ardından, katılımcı firmaların organizasyondaki akşam yemekleri ya da buluşmalar da, günün yorgunluğunun hep beraber atıldığı keyifli saatler oluyor.


Günlük çıkan Baden Baden Daily nin 23 Ekim tarihli Hoş geldiniz yazısında dikkat çeken olaylar arasında , reasürans piyasasına 5-6 milyar USD tazminat olarak dönen Kahramanmaraş depremleri de yer alıyor.


Baden Baden Daily-1. gün baskısında Münih Re'in önemli konu başlıklarından biri 1 milyar Euro yu aşan doğal afet zararlarının yaygınlaşmış olması. Bu başlıktan yola çıkarak 2024 yenilemelerinin Doğal Afet (NatCat) kayıplarını odağa alacağı belirtiliyor. Münih Re Analizinde 2023 de meydan gelen olaylara dikkat çekilmiş, içinde Türkiye ve Suriye depremlerinin yer aldığı; İtalya'nın kuzeydoğusundaki sel felaketi ve Kai Fırtınaları, Almanya'daki Lambert, Kuzey İtalya ve Slovenya'da Unai Fırtınası ve arkasından Hırvatistan'da meydana gelen sel ve Avrupa'daki Hans kasırgası yer alıyor.


AON un raporundaki 2023 yılında dünyada en çok zarar veren oluşan olaylar tablosu aşağıdaki gibi;



Türkiye Sigorta sektörü Kıta Avrupası ve global trete reasürörlerinden önemli kapasite desteği alıyor. Bu nedenle sigorta şirketlerimiz Baden Baden toplantılarına titizlikle hazırlanıyorlar. Bu yıl sigorta şirketlerimize Türk Sigorta Birliği de eşlik ediyor TSB Başkanı Uğur Gülen ve Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Genel Sekreter Özgür Obalı ve Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay da özellikle deprem sonrası iletişimi kuvvetlendirmek adına Baden Baden'da.


Bu toplantı öncesinde TSB , sigorta şirketleri ve brokerlerle birlikte oluşturduğu bir çalışma grubu ile Şubat ayındaki depremler sonrası Türkiye Sigorta piyasasının çıkarımlarını anlatan detaylı bir bilgi yazısı hazırladı. Bu yazı IUC katkılarıyla Xprimm sektör yayınında yer aldı. TSB web sitesinde de yayınlanan yazının Türkçe ve İngilizcesine ulaşabileceğiniz bağlantıyı aşağıya bırakıyorum;


Baden Baden 2023 ün konu başlıkları; artan doğal afetler, ikincil zararlar, finansal riskler, siber tehditler, artan sorumluluk riskleri, iklim değişikliğinin sonuçları, reasürans piyasalarının sermaye ve karlılık durumları, Guy Carpenter ın işaret ettiği alternatif reasürans ve risk tutma yöntemleri, piyasadaki satın alma ve birleşmeler ile , 2023 yılı içinde dikkat çeken sektörel gelişmeler olarak sıralanabilir.


Tüm Dünya önemli bir ekonomik dalgalanmadan geçerken, sigorta piyasasının bundan etkilendiği gerçeği ve bu durumun sigorta fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise akıllardaki ilk soru. Ekonomik değişimler sigortacıların gelecekte karşılaşabilecekleri tazminatları ilgilendiriyor. Bu nedenle ileride oluşabilecek zararları karşılayacak bir prim havuzu olması için fiyatları yukarı çekmelerini gerektiriyor. Ek olarak yeni fiyatlarda her defasında milyarlara mal olan ve git gide sıklaşan doğal afetler, revize edilen modellemeler, risk yönetiminde atılan adımlar ve sınıflandırmalar sonucu oluşan risk skorlamaları etkili olacak. Uzun lafın kısası bugünlerde her şeyde olduğu gibi , sigorta şirketlerinin reasürans maliyetleri de artacak.


Değişen sadece fiyatlar olmayacak, daha önce burada pek çok kez dile getirdiğim gibi , endüstriyel risklerde yüksek- orta ve düşük riskli endüstriler arasında geçişler, endüstri veya risk bazında minimum risk yönetimi önlemlerinin arttığına ve risk kabul koşullarının ağırlaştığına şahit olacağız. Bu değişimlerin sigortalılara yansımalarını Aralık ortasından itibaren hissedeceğiz.


Bu hafta Baden Baden'dan notlar ve gelişmelerle birlikteyiz.

Herkese iyi çalışmalar.






Ahmet Yaşar paylaşımı;


The Insurer










165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page