top of page

BEN, BİLDİĞİN SİGORTACILARDAN DEĞİLİM!


Beni tanıyanlar ve takipçilerimin bildiği gibi, uzun yıllardır kurumsal riskler ve sigortalar alanında çalışıyorum. Bunu hayat dışı ve hayat olarak da ayırmıyorum çünkü bir kurum, sermayesi, varlıkları, müşterileri, tedarikçileri ve çalışanlarıyla bir bütündür. Bu bütüne değen, dokunan her risk kurumsal bakış açısı gerektirir. Buna bir de kurumun faaliyetlerinin çeşitliliği eklenince risk havuzu büyür. Risklere ve gerçekleştikleri durumlarda olası sonuçlarının kiminde tecrübeliyizdir, kiminde bildiklerimizi güncellememiz gerekir, kiminde ise yabancıyızdır. Bu açıdan baktığımızda sayısız senaryo ve olasılıkları hesaba katarak çalışmamız gerekir.


Bugün sigortanın hak ettiği ilgiyi alamamış, sektör çalışanları dahil, çoğu kişinin bütün resmi görmeyi atladığı önemi, değeri, kuruma ve topluma katkısı ve kurumsal sigortalara ilişkin kararların stratejik boyutu hakkında sohbet edelim.


Sigorta kurumlarda, genellikle bir süreç yönetimi seviyesinde kalıyor. Süreç derken de, sigorta bedellerini toparla, teklifleri al, pazarlık et, onay al, muhasebe kayıtlarını yaptır, hasar olduğunda evrakları topla, hasarı takip et gibi işler. Hemen herkesin bildiği süreçler.


Pek çok kurumda sigorta yaptırma sorumluluğu verilmiş çalışanlar aynı zamanda bu süreçlerin de yöneticisi oluyorlar. Bu çalışanların zaman içinde hem kurumlarını iyi tanımaları hem de geçmişte yaşadıkları hasarlar ve çözdükleri sorunlardan kazandıkları önemli tecrübeleri var. İşte bu yönleriyle süreç yönetimi fonksiyonlarının yanında farkında olmadan kurum için önemli bir danışmanlık görevi de üstleniyorlar.


Küçük ya da büyük hiç fark etmez, kurumun sigorta süreçlerini yöneten çalışanlardan çok yönlü düşünmeleri beklenir, bilgilerine güvenilir, onlara danışılır ve bir aksilikte ilk onlara hesap sorulur. Hepinizin bildiği gibi sigorta bir evraktan çok daha fazlası. Hatırlayın, en bilenen kasko sigortası bile - Kasko 101 - içinde birden fazla genel şartı içeren, göründüğünden daha karmaşık bir sigorta. Bir işletmenin sigorta programını düşünün, riskin olduğu her yere dokunan sigorta çözümlerinin kurumda görevli tek bir insan tarafından tüm yönleriyle bilinmesi mümkün mü?


Kaç yıldır sigorta sektöründeyim, herhalde sayısız endüstriyel riskle tanışmış, sigorta kararlarına dahil olmuşumdur, hala her gün yeni bir bilgi öğreniyorum, her gün yeni bir riskle tanışıyorum; bir çözüm yaratmak için araştırma yapıyor, sorular soruyor ve eksiklerimi kapatmaya, çözüm bulmak için daha da fazlasını öğrenmeye çabalıyorum. Çünkü, başta da belirttiğim gibi, sigorta bir evrak ya da kağıttan çok daha fazlası, kurumun varlığı ve sürekliliği ile direkt alakalı, stratejik bir risk transferi.


Üretim sektörünü oldum olası ayrı severim. Bu tesislerdeki tesislerdeki atmosfer, daha sevgi dolu, daha sadık ve daha koruyucu gelir bana.


Bir üretim tesisine girdiğimizde fark etmeden muazzam bir dünyaya ayak basarız . Ana güvenlik kapısından içeri girdiğimiz anda giriş kapısı, uyarı levhaları, güvenlik, kamyon yükleme boşaltma alanları, resepsiyon, idari bina veya fabrikanın idari kısmı, üretim binaları, depolar, bahçe, komşu tesisler, belki bir liman, vinçler, silolar, araçlar, baca, duman, koku, içeride bilgisayarlar, ofis çalışanları, üretimdeki çalışanlar, etrafta gezinen forklifler, istiflenmiş ürünler görürüz. Tesis, tüm birimleri ve insanlarıyla tıpkı bir insan vücudu gibi sürekli çalışır.


Sözleşme yapılacak, ardından sipariş alınacak, stok kontrolü veya satın alma yapılacak, üretim planlanacak, vardiyalar düzenlenecek, üretim yapılacak, yan hizmetler veya ürünler tedarik edilecek, kalite kontrol yapılacak, sıra lojistiğe gelecek, paketlenecek, yüklenecek, gönderilecek, yerine varacak, müşterinin kalite kontrolü beklenecek ve bu esnada bu döngü yeni siparişlerle beslenecek.


Bu döngünün sürekliliği için destek hizmetleri, bakım onarım, güvenlik, temizlik, nakit akışı için finansçılar, yasal yükümlülükler için muhasebe, tüm bilgilerin ve verilerin saklanması, üretim planlama için bilgi işlem sistemleri ve tüm bu işleri yapacak çalışanlar yani insanlar, işletmenin temel varlıkları.


Uzun lafın kısası, bir üretim tesisi görünenin çok daha fazlasını ifade ediyor. Emek, bilgi ve umut üçgeninde durmadan çalışıp üreten, para kazanan ve değer yaratan bir yer.


İşletmenin her süreci kendine has riskler taşır ve sigorta mutlaka bir köşesinden bu riske dokunur. Üretimdeki kesintiler, aksamalar, durmalar bu döngüyü ve dengeyi bozar. Denge bozulduğunda da etkisi su dalgası gibi toplumun her bireyine yansır.


Risk çok geniş bir kavram. Kurumun hedeflerine koşarken yoluna çıkabilecek risklerin tanımlanması, bu tanımlamadan sonra risklerin azaltılması, yok edilmesi, transfer edilmesi ya da varlığının kabullenip gerekli tedbirlerin alınması risk yönetiminin en yalın anlatımıdır.


Risklerin transferinde en çok bilinen yöntemlerden biri sigorta. Her risk sigortalanamıyor. Ancak sigorta edilebilen risklerin transferinde, geleneksel kasko gibi sigortalar dahil olmak üzere zengin çözümleriyle hizmet veren sigorta dünyası devreye giriyor. Her sigorta başlığı, başta risk yönetimine işaret ediyor ve sigortanın tazminat ödemesi için genel ve özel şartlarının sigortalı tarafından detaylıca incelenmesi ve anlaşılması gerekiyor.


Sigortalar yapılırken, gerekli zaman ve ilgili verilmez ise hasar anında kaos kaçınılmaz. Bir hasarda işletmenin neredeyse her departmanı dahil olurken, sigorta yaptırırken, bu sorumluluk -başta da bahsettiğim- görevi genellikle süreçleri yönetmek olan çalışanın omuzlarına yükleniyor, yönetim genellikle maliyetlerde devreye giriyor.


Hasarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yaptığı her iş sorgulanan, hesap vermek zorunda kalan bu çalışanların, yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerin ortasında kaldığım çok oldu. Böyle durumlarda konuşmanın gidişatını kontrol etmek güç. Maalesef, zamanında bilgi verilmiş olmasına rağmen gerekli ilgiyi göstermeyip hasarda sorun çıkınca ortalığı ayağa kaldıranlar ve suçlu arayanlar çoğunlukta. Sigorta yapma kararı ile sigorta sürecini aynı kefeye koyan yaklaşım devam ettiği müddetçe bu tartışmalar ve tatsız konuşmalar kaçınılmaz. Taraf tutamazsınız, ortalığı sakinleştirip, çözüm aramaya, çözüm yoksa da bu durumun bir daha yaşanmaması için yapılması gerekenlere odaklanmalısınız.


Bir kurumda sigorta tek kişinin sorumluluğu değildir, bir ekip işidir. Riskin üzerinde oturan birinci derecede menfaat sahibi olan yönetici, patron, yönetim kurulu tarafından ele alınması gereken stratejik bir karar, bir risk transferi yöntemidir.


Sigorta, riski kontrol etmeye teşvik eder, paydaşlarla, otoritelerle, rakiplerle, toplumla, finans kuruluşları ile olan ilişkileri denetleme, düzenleme ve kontrol fonksiyonunu destekler.


Karar vericiler işlerin dengesi bozulup, kayıplar olduğunda sadece işletmeye ve ortaklarına karşı sorumlu değiller, topluma karşı da sorumlular. Ne demiştik? Denge bozulduğunda etkisi su dalgası gibi toplumun her bireyine ulaşır.


2023 depremlerinin tüm ülkeye maliyeti 105 Milyar dolar oldu ve bu zarar katlanarak toplumun her bireyini etkilemeye devam ediyor. Son aylarda yaşanan büyük yangınlar ve su baskınlarında hala eksik sigorta, eksik teminat, düşük limit gibi yetersiz ya da yanlış düzenlenmiş sigorta poliçelerinden doğan sıkıntılar dikkati çekiyor.


Sigorta temel prensiplerinden biri olan Azami İyi Niyet "sanki sigortamız yokmuş gibi gerekli önlemleri almamız gerektiğini" söylüyor. Sigortada "risk" gelecekte, ani, beklenmedik ve öngörülmeyen olarak tanımlanır. Bu kadar önlem aldıktan sonra sigortaya ne gerek var diye düşünenler için hemen cevap verelim, o önlemleri alınmazsa riskin gerçekleşme olasılığı artar mı? Artar. Peki kendinizi sigortacının yerine koyun, siz olsanız yetersiz risk önlemleri nedeniyle oluşabilecek zararı, sorgusuz sualsiz ödeme taahhüdünde bulunabilir misiniz?


İşte kurumsal sigorta danışmanı ve yıllar boyunca pek çok tatsız duruma tanıklık etmiş bir sektör emekçisi olarak bu prensibe dikkatinizi çekmek istiyorum.


Sigortalarınızı yenilerken maliyet elbette önemli. Ama daha önemlisi içerik. Özellikle kurumsal risklerde güvendiğiniz bir aracı ile sigorta kapsamınızı inceleyin, uzmanlardan farklı görüşler isteyin. . Kurumumuzun yeni dönem stratejileri, ,iş ortaklıkları, yatırım planları, finansal yükümlülükleri, yeni açılacağı pazarlar ya da ülkeler, üretim ve teknoloji yatırımları, AR-GE çalışmaları gibi yakın ve uzun vadeli gelecekteki değişim ve büyüme stratejilerini dikkate alın. Piyasadaki değişimlere kolay uyum sağlayacağınız esneklik için, yerel ve küresel sigorta piyasasının gündemini ve çözümlerini takip edin.


Hasarlarda, sigorta poliçelerdeki hatalar ve eksiklikler nedeniyle yaşanan zorlukları ve sürprizleri azaltmanın en etkili yolu, sigortayı bir evrak, bir maliyet olarak görmekten vazgeçip, yatırımlarınızı ve geleceğinizi tehdit eden risklerin gerçekleşmesi durumunda kayıplarınızı azaltmada rol oynayacak önemli bir koruma olduğuna odaklanmak.


Son haftaya bırakmayın.


Sigorta kararı, detaylı çalışma, iyi bir risk yönetimi yaklaşımı ve yeterli zaman ister. 2024 yılının sonuna yaklaşırken çoğu işletme sigorta yenilemeleri için muhtemelen bilindik pazarlıklara girişecek, Hala vakit varken, sigorta programınızı inceleyin. Kendi gerçeklerinizle uyumunu kontrol edin, hedefleriniz ve yükümlülüklerinize göre doğru tasarlanmış bir sigorta programı için vakit ayırın, risklerle ilgili tüm birimleriniz ve çalışanlarınızdan gelen geri bildirimleri değerlendirin, birlikte çalışın. Sigortanın hangi risklerde hangi koşullarda devreye girdiği hakkında bilginiz ve sigortalanamayan kısımlar için B planınız olsun.


Herkese güvenli günler.



İlgili Blog Yazıları


152 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page