top of page

BES- Yenilikler neler?

BES deki güncellemeleri de yazarak, virgül koyalım. BES artık 18 yaş altı için de mümkün. Küçük birikimlerle başlatıp 18 den sonra kendisine devrederek hayata atılmada ya da öğrenim hayatları için önemli bir can suyu sağlayabilirsiniz.

Diğeri Otomatik Katılım Sistemi;işverenler çalışanlarını OKS'ye dahil etmekle yükümlüdür. Bu çerçevede özel sektör için prime esas kazançlarının, kamu için ise emeklilik keseneğine esas aylığın en az %3’ünü sisteme aktarır. Çalışanlar sistemde dilediği kadar kalma hakkına sahip.

Emekliliğe hak kazanmanız ve bu hakkı kullanmanız durumunda, Birikiminiz ve devlet katkısı hesabındaki tutarın bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini talep edebilirsiniz. OKS’de kalıp birikimlerinizi belirleyeceğiniz geri ödeme planına göre emeklilik şirketinden kısım kısım almayı da tercih edebilirsiniz. Birikimlerinizin bir kısmı veya tamamı ile yıllık gelir sigortası satın alarak, düzenli gelir elde edebilirsiniz.

Emeklilik hakkınızı kullanırken en az 10 yıllık gelir sigortası ürünü satın almanız halinde, birikim tutarınızın %5’i oranında ek devlet katkısına hak kazanırsınız. İstediğiniz anda birikimlerinizi alarak sistemden ayrılabilirsiniz. Ayrılmanız halinde, elde ettiğiniz getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır. #OKS#EmeklilikteYasaTakıIanIar



5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page