top of page

BİR ZAMANLAR EFSANEYDİ



Aylar boyunca hop oturtup hop kaldırtan kupaların sahiplerini bulduğu ligler bitiyor. Ülkemizde futbol açık ara en çok takip edilen spor dalı olsa da, "12 Dev Adam"la basketbol gönüllerde taht kurup pek çok gencin rüyası olmuştu. 2023 yılında Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu olarak dünya sıralamasında 1 numaraya yükselen A Milli Kadın Voleybol Takımımız "Filenin Sultanları" 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi temsil edecek.


Sporun hangi dalında olursa olsun, profesyonel sporculuk, bedensel ve ruhsal yönden çok fazla riske maruz kalınan, manevi yükü ve sorumlulukları oldukça ağır bir meslek.


Takımların her birinin kendi alanlarında iyi olan pozisyonlarda oynayan oyuncuları ve elbette 'yıldızları' var. Bu yıldız oyuncuların her anı, her hareketi, her yaptıkları olay. Skora koşarken izleyen milyonlar alkış kıyamet desteklerken, eğer sayıyı yapamazsa bir anda kızan, sırtını dönen, yuhalayan bir kalabalığa dönebilir. Zaten amacına ulaşamamış sporcu, başarısızlığın ve anında terk edilmişliğin yıkımını aynı anda yaşar. Ne gariptir ki mücadele boyunca bu zor döngü defalarca tekrar eder.


Spor, çok genç yaşlarda başlayan bir kariyer. Ülkemizde son yıllarda profesyonel sporculuk daha göz önünde olsa da, ABD ve Avrupa'da profesyonel sporcular yürüyen para basma makinesi gibiler. Sporculara yaklaşımın eleştirildiği, başrollerinde Tom Cruise, Renée Zellweger'ın oynadığı ve "Show me the money" repliği ile akıllarda kalan ve performansıyla en iyi yardımcı erkek oyucu Oscar ödülünü kazanan Cuba Gooding JR'un oynadığı Jerry Maguire filmini hatırlarsınız.


Sadece transfer ve prim gelirleri milyonlarla ifade edilen sporcuların, diğer büyük gelir kaynağı da reklam. Kozmetik, tekstil, inşaat, tatil, enerji, takı, sağlık gibi pek çok sektör ürün ve hizmetlerin tanıtımında sporcuları tercih ediyor.


Bir sporcunun aktif profesyonel hayatında elde edeceği gelirler, performansına, skorlarına, başarılarına bağlı. Bunun için son derece disiplinli şekilde çalışmaları, sürekli antrenman yapmaları, sağlıklarına ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Profesyonel sporculuk yapacakları süre kısıtlı olduğundan beden ve ruhsal sağlıklarının yanı sıra, kaybetmemeleri gereken diğer önemli bir özellik, son derece kırılgan ve anında yitirilebilen "popülerlik"leri.


Oldukça genç yaşlarda başlayan bu kariyerin, bedenen belirli bir yaştan sonra aynı performansla yapılması zor. Zamanla yerlerini gençlere devredip, sonrasında da yine spor veya farklı iş kollarında çalışmaya devam etmek güzel bir kariyer planı. Ama işler her zaman hayal edildiği, planlandığı gibi olmayabiliyor.


Bir profesyonel sporcunun en büyük kabusu "sakatlık".


Futbol, otomobil yarışçılığı, boks ve atletizm gibi branşlarda önemli başarılara imza atan birçok yıldız sporcu, zihinsel zorlanma veya sakatlık nedenleriyle kariyerine erken yaşta veda etmek zorunda kalabiliyor.


Geçmişte Hollanda futbolunun efsanesi Marco Van Basten, Türkiye’de de Rıdvan Dilmen gibi efsane sporcular sakatlıklar sonucu erken yaşta futbolu bırakmak zorunda kaldı.1976 ile 1980 arasında 5 kez üst üste Wimbledon şampiyonluğu yaşayan ve 11 grand slam turnuvasından zaferle ayrılan Björn Borg, tenisi bıraktığında henüz 26 yaşındaydı.

Gerard Deulofeu, geçtiğimiz yıl yaşadığı sakatlık yüzünden bir daha futbol oynayamayacak duruma geldiğini açıkladı. Demba Ba'nın Çin'de oynadığı maçta ayağı kırıldı ve tüm futbol hayatını tehlikeye atabilecek bir sakatlık geçirdi. Sakatlık yaşadığı pozisyonda ayağı 3 yerden kırılan David Busst futbolu bırakmak zorunda kaldı. Eski futbolcu bu sakatlık sonrası 26 ameliyat geçirdi.

Efsane Formula 1 Pilotu Michael Schumacher 2013 yılında geçirdiği kayak kazası sonucu ağır yaralanarak komaya girdi ve tedavisi hala devam ediyor.


Tedavi edilebilen ve sonrasında eski performansa dönülebilen geçici sakatlıklar olduğu gibi, spor kariyerinin sona ermesine sebep olan ömür boyu sakatlıklar, sporcunun elde edeceği gelirlerini önemli ölçüde, belki de tamamını kaybetmesine neden olabiliyor. Sporcular, başta artık spora devam edemeyecek olmanın travması, ciddi gelir kayıplarının yanı sıra, yerleri hemen dolduğu ve çabuk unutuldukları için ağır bir manevi yıkımla da karşı karşıya kalabiliyor, henüz çok genç olmalarına rağmen ikinci bir kariyeri planlamada sıkıntı yaşayabiliyorlar.


Talihsizliğin başa ne zaman geleceği belli olmaz. İşte bu yüzden sporcuların aktif ve gelir elde ettikleri dönemlerinde, hiç hesapta olmayan durumlara karşı bir B planları olması gerekiyor.


Sigorta profesyonel sporcular için önemli bir güvence. Kariyerinin zirvesine doğru koşarken ya da zirvesindeyken bir sakatlık sonucu tüm gelirlerini kaybetme ihtimaline karşılık yaptırılan Sporcu Sigortaları yurtdışında çok popüler. Bazı örnekler:


Manuel Neuer - 3 Milyon Euro Değerinde Eller

Bayern Münih ve Alman milli takımında oynayan ve dünya futbol tarihinin en iyi kalecilerinden biri olarak kabul edilen Alman kaleci Manuel Neuer, 2014 yılında ellerini 3 milyon Euro'ya sigorta ettirmiş.


Fernando Alonso - 9 Milyon Sterlin

Formula 1 dünya şampiyonu Fernando Alonso, Ferrari için yarıştığı dönemde ana sponsor Santander tarafından sağlanan kapsamlı bir hayat ve ferdi kaza sigortasının bir parçası olarak başparmakları için 9 milyon sterlinlik bir sigorta yaptırmış


Mark McGwire - 12 Milyon Dolarlık Ayak Bileği

Major League Baseball'un en ünlü isimlerinden biri olan Mark 'Big Mac' McGwire, 1998'de rekor kırdığı dönemde, kariyeri boyunca kendisini rahatsız eden ayak bileğindeki rahatsızlık nedeniyle, ayak bileğini Lloyd's tarafından 12 milyon dolara sigortalattı. İşin ilginci, sigortacılar daha fazla sakatlığın yaşanmaması için poliçe şartı olarak Big Mac'in steroid Androstenedione (Andro) almasını şart koşmuşlar. Ancak bundan birkaç yıl sonra Andro, Major League Baseball tarafından resmen yasaklanmış ve ve McGwire'ı bir doping tartışmasının içine sokmuş.


Şimdi gerçekten büyük paralara geldik:


Cristiano Ronaldo - 90 Milyon Sterlinlik Bacak

Real Madrid, 2009 yılında Cristiano Ronaldo ile ilk imzayı attığında işi şansa bırakmamış .Tüm zamanların en büyük futbolcularından biri olarak kabul edilen Ronaldo'yu 80 Milyon Sterlinlik rekor bir ücreti ile transfer ettikten sonra Ronaldo'nun bacaklarını 90 milyon sterline sigortalatmış.


David Beckham - 100 Milyon Sterlinlik Bacaklar

2006 yılında Beckham bacaklarını 100 milyon Sterlin karşılığında sigortalatmış ve o dönemde spor tarihindeki en büyük kişisel sigorta poliçesi rekorunu kırmış,


Ancak, tüm zamanların en pahalı spor sigortası poliçesi Beckham'ın rekorunu oldukça geride bırakıyor;


Lionel Messi - 750 Milyon Avroluk Bacaklar

Bu rekor Arjantinli forvet Lionel Messi'ye ait; Messi'nin bacaklarının 750 milyon Avro gibi olağanüstü bir bedelle sigortalandığı söyleniyor.


Sakatlıkların futbol kulüplerine maliyeti yüksek. Örneğin üst ligdeki İngiliz kulüpleri 2018-19 sezonunda sakatlanan oyuncular için ortalama 26,3 milyon sterlin harcanmış. En azından önde gelen kulüplerin takımları, yıldızlarını iyileştirmek için gerekli tedavi ve rehabilitasyon tesislerine sahip. Elbette daha küçük takımlar, örneğin sakatlanan yıldızlarını Barselona'daki Messi ve Suarez'i tedavi eden hastaneye gönderen Manchester City takımının imkanlarına sahip değiller. Pek çok ülkede profesyonel oyuncular bu kadar şanslı değiller ve birçoğunun sakatlanmaları halinde oluşabilecek masrafları ve kazanç kaybını karşılayacak sigortaları bulunmuyor. Sonuç olarak, uzun süreli sakatlandıklarında, bu durum geçim kaynaklarını ve ruh sağlıklarını etkileyebilir.


Herkes gibi, bir sporcu da hastalandığında veya sakatlandığında, borçları, ödemeleri, harcamaları durmaz. Profesyonel sporcular için gelir koruma sigortasının da gerekli olduğu gerçeğinin farkında olan sigorta piyasası, hastalık veya sakatlanma durumunda gelir kaybından dolayı umutsuzluğa kapılmanın önüne geçen sigorta çözümleri sunuyor. Gelir koruma sigortası ürünlerine paralel olarak sporculara sunulan ürünler , spor yapmaya devam edememeleri durumunda aylık gelirlerinin belirli bir yüzdesine kadar destek veriyor. Gelir sağlama belirli bir süre boyunca ya da sakatlanan veya hastalanan sporcu iyileşene kadar devam ediyor.


Sporcu sigortasında, poliçenin içeriğine dikkat etmek gerekiyor. Fiyatlama yapılırken, yapılan spor dalı ve ne tip bir oyuncu olduğu dikkate alınıyor. Diğer taraftan bazı poliçeler -spor aktivitesi esnasında meydana gelsin ya da gelmesin- hastalık veya sakatlık nedeniyle artık meslek yapılamadığında kaybedilen gelirin bir kısmını yerine koymak üzere tasarlanmış sigorta poliçeleriyken, bazıları ise sadece spor esnasında oluşan sakatlıklarla sınırlandırılabiliyor.


Türkiye Futbol Federasyonu'nun futbolcuların sakatlıklarına ilişkin tedavi giderleri, ölüm ve sürekli sakatlık durumlarını teminat altına aldığı 'Sporcum Güvende' sigortası var. Amatör liglerde kulüpler, listeledikleri futbolcularını ve teknik adamlarını müsabakalarda, antrenmanlarda, müsabaka ile antrenmanlara gidiş ve gelişlerde, ulaşım vasıtalarında meydana gelmesi muhtemel kazalar ve sakatlıklar için kısmi veya sürekli sakatlık ve ölüm hallerine karşı ferdi kaza sigortası ettirmekle yükümlü ve sigorta giderleri TFF tarafından karşılanıyor.


Spor sigortaları, spor kazaları sırasında meydana gelen yaralanmalar için teminat veren, bazıları sporcuyu veya sporcuyu korumak için, bazıları ise kulüpler ve spor tesisleri için tasarlanmış sigortalardır.


Sporun hızlı dünyasında, beklenmedik olaylar en titizlikle planlanmış sezonları bile altüst edebilir. İster hava koşullarına bağlı bir iptal, ister bir oyuncunun sakatlanması veya tesislerde maddi hasar olsun, spor organizasyonlarının ve profesyonellerinin finansal riskleri azaltmak için bir güvenceye ihtiyacı var. Bu gibi durumlar için sigorta önemli bir güvence. Ülkemizde kulüplerin de sporcuların da kurumsal ve kişisel olarak sigortalılık oranı oldukça düşük.


Profesyonel sporcular sigorta konusunda bilinçli davranıp kariyerlerinin başında sigorta yaptırmalı, poliçe şartları hakkında bilgi sahibi olmak ve meydana gelebilecek kayıpları ve olası hasar durumlarını net bir şekilde anlamak için profesyonel tavsiye almalıdır.


Sağlıkla kalın.









62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page