6 Şubat'ta tüm ülkeyi yasa boğan art arda iki deprem sonrasında konutlarda ve endüstriyel tesislerde oluşan zararlara ilişkin bilgilendirmeden sonra, yine önemli bir sigorta branşı olan nakliyat sigortalarında deprem zararlarına kısaca bakalım.
Deprem sonrası, izlediğimiz haberlerin arasında İskenderun limanında başlayan ve günlerce söndürülemeyen yangın da yer aldı. Bildiğimiz kadarıyla ve umarız da öyledir, yangın sadece maddi zarara sebep oldu.
Bu yangın sadece ülkemiz sigortacılarını değil, global sigorta piyasasını da etkileyecek.
Deprem, "All Risk" Nakliyat sigortalarının temel teminatlarındandır.
İskenderun konteyner limanında başlayan yangının çıkış sebebi bildiğimiz kadarıyla henüz açılanmadı. Yapılan ekspertiz ve inceleme sonuçlarını bekleyeceğiz.
Emtia zararları için nakliyat sigortası hala devrede olabilir. Bu elim olaydan hareketle, bazı temel bilgileri hatırlatmakta fayda var.
Nakliyat Sigortası; kara, deniz, hava ve demir yoluyla bir yerden diğer bir yere taşınmakta olan her türlü yükün, taşınmaları sırasında karşılaşabilecekleri tehlikelerden kaynaklanan hasarlara karşı, Genel ve Özel Şartlar ile belirlenmiş sınırlar çerçevesinde teminat sağlar
- Geniş Teminat (A) -Genellikle 'Tüm Riskler' (All Risks) olarak bilinir. Bu teminat için özel şart niteliğini haiz (Institute Cargo Clauses -A) ile belirtilen istisnalar dışındaki tüm riskler teminat altına alınmaktadır. (Yükleme boşaltma, aktarma, hırsızlık gibi)
Incoterms- Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır. Özetle alışverişin süreçleri, navlun ücretleri, gümrük işlemleri ve sigorta ücretlerinin kim tarafından karşılanacağı gibi alıcı ile satıcının sorumluluklarını tanımlar.
Yurtiçinde yapılan taşımaların bir kısmı da ithalat sonrası, mallar millileştikten sonra alıcının deposuna kadar olan nakliyelerdir. Nakliyenin bu kısmı ithalat işlemlerinde göz ardı edilebilmektedir. Eğer ithalatın nakliyat sigortası varış limanında sona ermekteyse , varış limanından son depoya kadar olan taşımalar için yurtiçi nakliyat sigortası yaptırılmalıdır.
------------------------------------------------------ * ---------------------------------------------
Sigortanın satıcı tarafından yapıldığı ithalatlarda, sigorta poliçesinin teminatının nerede bittiğini bilmeniz önemlidir. Satıcı ile irtibata geçmelisiniz.
Deniz yoluyla gelen yüklerin nihai varış limanında bekleme süreleri vardır (genel pratik 60 gün) Bekleme alanına istiflenmiş konteynerlerin poliçede belirtilen süre içinde oldukları durumda nakliyat sigortası devreye girecektir.
Yangında zarar görmemiş ancak söndürme esnasında zarar görmüş mallar için de nakliyat sigortasına başvurulabilir.
Hasar tespit süreci ve yasal işlemler bekleme sürelerinin uzamasına sebep olabilir. Dikkat!
İskenderun Limanı dışında diğer illerdeki lojistik merkezlerine veya nihai depoya ulaşmış gümrük işlemleri tamamlanmış emtiaların zararları ise nakliyat değil, sabit kıymet (Yangın) sigortası kapsamında -eğer deprem sigorta edilmiş ise değerlendirilir.
İthalat sonrası emtia çıkış yapmış ve yurtiçi nakliye süreci sigorta edilmiş ise ,deprem esnasında araç üzerindeki yüklerin -poliçe "all risk" ise- zararı nakliyat sigortası kapsamındadır.
CMR sigortaları işletmelerin sorumluluk sigortaları bu olayda devreye girmemektedir.
İskenderun Limanındaki yangın ve nakliyat sigortaları ile ilgili olarak bilgilendirmeler devam edecek. Bu arada sorularınız için her zaman buradayız.
Tekrar geçmiş olsun.
Comments