top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

GRİ LİSTE- SİGORTA İLİŞKİSİ


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'ye bağlı FATF, ‘sistemik yaptırımlardan kaçınma, kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili endişeler’ nedeniyle geçen yılın Kasım ayında Türkiye'yi ilk kez 'gri listeye' almıştı. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu, her yıl kara para aklanması ve terörün finansmanının engellenmesi yolunda ülkelerin yaptığı çalışmaları inceleyen FAFT, kara para aklama, terörün finansmanı ve uluslararası finansal sistemlerin bütünlüğüne yönelik olası tehditlerle mücadele edebilmek amacıyla, 1989 yılında kuruldu.

kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın takibe alınan ülkeler Gri Liste'ye alınıyor, listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme taahhüdü için bir takvim belirleyip gerekli adımları atarsa, listeden çıkarılıyor.

Mali Eylem Görev Gücü, bir yıl sonra Türkiye’nin kara para aklama ile mücadele politikalarında, bankalar, altın ve değerli taş tüccarları dahil yüksek riskli sektörlerin denetiminde ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik yaklaşımında ‘ciddi’ eksikliklerin devam ettiği sonucuna vardı ve

Türkiye, 'gri listesinde' kalmaya devam etti.

Bu durum özellikle Finansal Sigortalar başta olmak üzere Türkiye de faaliyet gösteren finans ve yurtdışı yatırımları olan şirketlerin Mesleki Sorumluluk ve Yönetici Sorumluluk risklerinin sigorta edilmesini zorlaştırıyor.

Özellikle Yönetici Sorumluluk sigortalarında son yıllarda yaşanan kapasite sıkıntısı ve pandemi döneminde oluşan hasarlar bu özel marketi oldukça katı bir tutum sergilemeye yöneltmişti. Ülkelerin ekonomik, sosyal, politik durumları ve adalet sistemleri bu tip sigortalarda dikkate inceleniyor. Londra Piyasası uzun süredir Türk risklerine bakışını değiştirmiş ve yenilemeler dışında yeni riskleri kabul etmemeye başlamıştı.

Alternatif Dubai ve Asya marketleri ise geçmişteki cömert kapsamlar ve yüksek limitleri sunmuyorlar.

Poliçenizi yenilememeye karar verirseniz, sonradan ihtiyaç duyulduğunda tekrar sigorta bulmak ise oldukça zor.

Gri Listede kalınması ve beklenen tedbirlerin istenilen düzeyde olmaması, ülkeler kadar sigortacıların da takibinde. Ülkemizi temil eden başarılı kurumlar ve girişimciler bu negatif algıdan etkileniyorlar. Ülkeler birlikte iş yapacakları firmaların yetkinlikleri kadar, sigorta poliçelerini de talep ederek, doğru ve yeterli sigorta korumalarına sahip olduklarını teyit ettikten sonra beraber çalışmayı tercih ediyorlar. Kuvvetli finansal yapı ve yetkinlikler kadar, etkili risk yönetimi, yönetişim, uyum sistemleri olan, muteber sigorta korumasına sahip olan kurumlar rakiplerinden ayrışıyor.

Türkiye’nin dinamiklerine aşina olan sigorta piyasaları burayı önemli bir pazar olarak değerlendiriyor. Bu sigortacılarla iyi ilişkileri olan, bakış açılarını bilen ve konusunda yetkin aracılara çalışmak bu noktada çok önemli.

Herkese kolaylıklar.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page