top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

INSURANCE CHERISHES- 3. SİGORTA ZİRVESİ NOTLARI- 2. Gün


Sigorta zirvesinde 2. gün hepimizi yakından ilgilendiren bir konuyla başladı. Deprem

Deprem herkesi korkutan, gerçekleştiğinde çok geniş alanlarda ciddi zarar veren, ardından gelen tsunami, yangın su baskınları gibi olaylarla zararların daha da büyüyebildiği, can ve mal kayıplarının yanı sıra yarattığı travma ile iyileşme süreci oldukça uzun olan bir felaket. Mali sonuçları da en az fiziksel olarak verdiği zarar kadar yıkıcı.


Peki bu kadar ciddi bir riski sigorta şirketleri

nasıl sigorta edebiliyor?

Modelleme ile.

Sigorta ve reasürans şirketleri doğal afetler, özellikle deprem ve fırtına risklerini sigorta ederken bu konuda uzman modelleme şirketlerinin öngörülerinden faydalanıyorlar. Modellemeden sadece öngörü amaçlı değil, risk gerçekleştikten sonra oluşan zararların tahmini için de faydalanılıyor.


Uzun yıllardır veri toplayan modelleme şirketleri, depremi sigorta edecek UW'ın karar verebilmesi için gerekli verileri değerlendirip analiz ediyor ve senaryolar sunuyorlar. Hazard zone adı verilen riskli bölgelerde farklı parametrelerle alternatif modellemeler oluşturulabiliyor.


Modellemede doğal afetin türü kadar , afet bölgesindeki insanların reaksiyonu ve finansal riskler gibi faktörler var. Risk gerçekleştiğinde bu faktörlerin doğru yönetilmesi de zararın azaltılması açısından kilit nokta.


Dünyada bu alanda faaliyet gösteren modelleme şirketlerinin arasına ülkemizden de yepyeni bir şirket katıldı "Trupt". Türk Reasürans iştiraki olan Trupt, özelikle 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında, global modelleme şirketlerinden çok daha önce sigorta piyasasının karşı karşıya kaldığı zarar tutarını modellemişti. Bu oldukça önemli bir başarı. İleride modelleye detaylıca değineceğim.


Zirvenin teması "Koruma açıkları". 2. günün konuşmacıları dünyada koruma açıkların azaltılmasına yönelik, alternatif çözümler hakkında bilgi verdiler. Bunlardan biri parametrik sigortalar. Bu konuda daha önce yazmıştım hatırlarsanız. Parametrik çözümler afet risklerinin devrinde hem sigortalı hem de sigortacıları için değerlendirilebilecek bir alternatif . Parametrik sigorta ürünlerine ek olarak yine koruma açıklarının azaltılmasında ,daha önce de kısaca bahsettiğim Derivatives, Cat Bonds, Hükümet Yardımı, borçlanma, bütçe realokasyonu ve fonlar gibi alternatiflerden de bahsedildi.

Parametrik sigortalar hakkındaki sunumlar, bu alandaki ölçme ve modelleme çalışmalarında da alternatif sistemlerin geliştiğini gösteriyor.


Azerbaycan Merkez Bankası Başkanının konuşmasında, öncelikle Türkiye'den ilham alarak geliştirdikleri sistemler, dijitalleşme ve zorunlu sigortalardaki yüksek sigortalılık oranları dikkat çekti.


Koruma açıkları panelinden aldığım iki güçlü mesajı paylaşmak istiyorum. Geçmişteki zorlukları konuşuyor ve sanki bunlar hiç aşılamayacakmış gibi davranıyoruz. Geleceğe bakalım. 1999 depreminden bu yana aldığımız yol ve sigortalılık oranlarındaki değişim ortada. Geleceği kucaklamaya gerçekten hazır mıyız? Koruma açığının azaltılması için sigortacılık iş yapış şekil yeniden tanımlanmaya, değişime açık olmalı.


Katılımcıların sigorta sektörümüz hakkında bilgilendirdiği konuşmada , geçtiğimiz haftalarda benim de katıldığım TSB nin organize ettiği "Arama Konferansı" çıktılarından bahsedildi. 2023 da dünya liginde üst sıralarda bir sigorta piyasası olmak, penetrasyonu artırmak için eğitim, aracıların yetkinliklerinin artırılması, tüm sektör paydaşlarının arasında eksiksiz güven ve tam barışın sağlanması , önleyici sigortacılık yaklaşımı aksiyonları, koruma açıklarının azaltılmasıyla ilgili güçlü mesajlarla birbirini tamamlıyor.


Zirvenin öğleden sonraki kısmı ise yapay zeka ve dijitalleşme üzerineydi. Yapay zeka yakın gelecekte her yerde kullanılacak. sektörümüz hala kullandığı sistemleri bir gün terk etmek ve yeni teknolojilerle konuşabilen, uyumlu teknolojik altyapılara daha çok yatırım yapmak durumunda. Teknoloji ve yapay zeka UW ve risk analizi, hasar prosesleri, Müşteri hizmetler, ve öngörü analizleri gibi sigortacılığın pek çok alanında kullanılmaya başlandı ve yakında daha da fazla kullanılacak.


Aşılması gereken zorluklardan biri verinin standartlaştırılması. Sigorta şirketleri kendi bünyelerinde standardizasyon çalışmaları yapsa da sektörün veri standartları oluşturmada önünde alacak yolu olduğu belirtildi.


Buradaki önemli sorun ise insan kaynağı. Nitelikli personel bulmak zor olduğu gibi, bu personeli korumak da kolay değil. Katılımcılar sigorta meslek okullarında teknolojiye dair dersler olmadığına dikkat çektiler. bu amaçla pek çok sigorta şirketi ve teknoloji şirketi kendi personelini yetiştirmek amacıyla eğitim programlarına başlamış. Eş zamanlı olarak tüm şirket çalışanlarının da yeni teknolojilerle uyumlu çalışabilmeleri için adaptasyon eğitimleri de yapılıyormuş.


Zirve boyunca, buluşma fırsatı bulan yerli ve yabancı sigorta şirketlerinin temsilcileri, kısa toplantılarla yeni fırsatları konuşmak, bilgi alışverişi yaparak işbirliklerini geliştirme fırsatı da yakaladılar.


İki gündür konuşulan, tartışılan koruma açıkları, toplumun her bireyini ilgilendiriyor, daha fazla zaman kaybetmeden belirlenen yol haritaları devreye alınarak sektör ve tüm paydaşları ile birlikte sigortacılığın yeni formu oluşturulmalı.


Oyunu değiştirmeye hazır mısınız?


Eş ev sahipliği yapan IUC ve Asian Insurance Review ile TSB ekibinin hızlı ve çözümcü yaklaşımları, özenli organizasyonları ile son derece verimli ve başarılı geçen bu zirvede emeği geçen herkese teşekkürler.


Biliyorsunuz 13. Sigorta Haftası etkinlikleri 3-4-5 Ekim de Antalya'daki Uluslararası Sigorta Fuarı ile devam ediyor. Zirveye katılan pek çok kişi, ellerinde valizleri fuara gitmek için yola çıkmıştı bile.


Şimdiden iyi yolculuklar ve sevgiler.

Zirveden görüntüler ve dostlarla keyifli anlar videoda.






124 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page