top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

"ORTAK AKIL" TSB ARAMA KONFERANSI- "ÖNCELİKLENDİRME"

Güncelleme tarihi: 1 saat önce


2024 Eylül ayında ilki gerçekleşen pek çok sektör paydaşının bir araya gelerek sektörü farklı perspektiflerden değerlendirdiği Arama Konferansı'nın ikincisi, "Önceliklendirme" toplantısı 10 Ocak 2025 Cuma günü gerçekleşti.


Sigorta sektörü, yaklaşık 700 Milyar TL toplam prim üretimi, yüzbinlerce hasar dosyası, binlerce çalışanı ve tedarikçisi ile çok büyük bir ekosistem. Sektörün üzerinde çalıştığı, günün sonunda etkileri sigortalıya verilen hizmete dokunan pek çok sorunu var. TSB'nin düzenlediği arama konferansının en baştaki özelliği birleştirici olması. Konferans, sektörün farklı paydaşlarının bir araya gelerek, başta güven olmak üzere sigortalıya dokunan her hizmetin mükemmelleşmesi ve sektörün geleceği üzerine farklı seslerin, fikirlerin paylaşıldığı, sektöre değer katan bir organizasyon olmasıyla fark yaratıyor.


Gelecek ve Geleceğin Ötesi başlığıyla yayınladığım 2024 Eylül ayındaki toplantıdan kısa hatırlatmalarla başlayayım:


Konferansta iklim değişikliği, big data, sigorta bilincinin artırılması, dijitalleşme, deprem, mevzuat, demografik değişimler, yeni jenerasyon, jeopolotik gelişmeler, raporlama, yabancı sermaye, denetim ve eğitim, istihdam, sigorta açığı, siber tehditler, sürdürülebilirlik, karbon salınımı gibi harika başlıklar belirlenmişti.


Tüm katılımcıların tek bir odağı var: "Sigortalı"


Sigortalı ne söylüyor? Bir zarara uğradığında bunun hızlı şekilde telafi edilmesini istiyor; sektörün jargonunda, kendi içindeki aksaklıları arasında boğulmak istemiyor, güvenmek istiyor.

Sektör ne söylüyor? Maliyetin, serbest primin baskılandığı ortamda bu matematik hayatımızı zorlaştırıyor, yüzlerce kanun ve mevzuatla uyumlu çalışmak zorundayım, rekabette barış ve güveni tesis etmeliyim, kaliteli iş gücü temininde sıkıntı yaşıyorum, yatırımcıların ilgisini çekecek atılıma ihtiyaç var.


Sektörü daha da yükseklere taşıyacak hamleler ne olmalı?

  • "Sigortacı Hasar Ödemez" algısı değişmeli

  • Ekosistem işbirliklerinde barış ve güven


"Önceliklendirme" konferansında katılımcılar, ilk konferansta öne çıkan ve taslak yol haritası belirlenen kriterler ve projeler üzerinde detaylı çalışmalar yaptılar. Oğuz Babüroğlu'nun rehberliğinde yapılan grup çalışmaları sonunda yapılan sunumlarda, gelecek ve geleceğin ötesi için sektör paydaşlarının odaklandığı projelerin başlıkları şöyle:


Güven, ulusal sigorta platformu, kültürel dönüşüm ve eğitim, kanun düzenlemeleri, sermaye, katılım sigortacılığı, trafik sigortası, zorunlu sigortalar, yenilikçi ve yaratıcı ürünler, gömülü sigortalar, tamamlayıcı emeklilik sistemi, sağlık sigortalarında tedaviden koruyuculuğa geçiş, birikimli hayat ürünleri, teknoloji ve dijitalleşme, hizmet ihracı, dağıtım kanalları, hasar takip sistemi , e-devlet entegrasyonu, denetim sistemleri. 


Hedefimiz koruma açıklarının kapanması. Dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında yer alan ülkemizin, küresel sigorta piyasasında da ilk 20'de yer alması için %100'ün üzerinde bir büyümenin sağlanması. Bu hedefe ulaşmak için belirlenen kriterler 12 grup tarafından değerlendirildi. 100'ün üzerindeki sektör paydaşı hiyerarşiden uzak, sadece kendi pencerelerinden değil, diğer sektör oyuncularını da dinleyerek tartıştı. Grup oylamaları neticesinde çıkan ortak akıl "Sigortalılık Oranını Artırmak","Tüketici Beklentilerini Karşılamak" ve "Risk Farkındalığını Artırmak" projelerinde birleşti.


Kriterler arasında yer alan ekosistemin kendi iç huzuru, uzlaşma ve hizalanma ise tüm katılımcıların işaret ettiği önemli bir çalışma alanı olarak kendini gösterdi. Teknolojik İlerleme ve yaratıcılık, katkı ve fon sağlanmasına yönelik projeler, dağıtım kanallarının uzmanlaşması, yetkinliklerinin artırılması ve sertifikasyon da üst sıralardaki projeler arasında yer alıyor.



Tüm bu projelerin başarılı olması için otoritelerin ve kanun koyucuların desteği, yeni düzenlemeler gerekecek. Sigorta sektörümüzün mali gücü ve dayanıklılığı yeni yatırımların ülkemize ilgisini artıracak, bu üretimin doğal bir katalizörü olacak , nitelikli ve dinamik genç işgücümüz için yepyeni iş olanakları getirecek.


Önceliklendirme toplantısına ilk toplantıdan daha fazla katılım oldu, aramıza ilk kez gelen meslektaşlarımızla tanışma ve onların taze fikirlerini dinleme fırsatı bulduk. Yeni katılanlar da konferanslarda daha önce bir araya gelmedikleri ya da sık çalışmadıkları paydaşların dünyalarını tanıdılar. Açıkçası konferanslar bakış açılarında farkındalıklar yaratmış.

Herkes bir şekilde kendi derdiyle uğraşıp sorunlarının çözülmesi için kendi çabasıyla bir şeyler yapmaya çalışırken, konferansta paylaşılan konular perspektiflerini genişletmiş, yepyeni ufuklar açmış; daha çok çözüm yolu denemiş, aksiyon almış ve iş birliğinin faydalarını deneyimlemişler.


"Birleştiricilik".

Konferansta ortak akıl yapısal bir dönüşümü içeren, uzun vadeli ve evrensel hedeflere odaklanan projelerde buluştu. Fikir üreteceğiz, tartışacağız, ortak aklı sağlayacak ve çalışacağız.


"Daha çok buluşmalıyız, daha çok konuşmalıyız ve konferansta belirlediğimiz adımlardan başlayarak, vakit kaybetmeden projelerimizi ilerletmeliyiz" diyerek, herkes gönüllü olarak bir proje seçti.


Kurduğumuz köprüler, deneyimlerimizi paylaştığımız sohbetlerimiz ve samimi niyetlerimizle kurduğumuz proje komite çalışmalarımız başlıyor.


"Sigorta sıkıcı değildir, roket bilimi de değildir" sloganıyla yola çıkmış ve "Eskilerden olduk, bildiklerimi paylaşmak, sorunlara çözüm geliştirmek, bu mesleği sevenlere ve seçenlere yol arkadaşlığı yapmak için buradayım" diyen biri olarak tahmin edeceğiniz üzere, "Sigortacılıkta Eğitim ve Kültür Dönüşümü" komitesindeyim.


Mesleki yetkinliklerin artırılması, yeteneklerin geliştirilmesi, sigorta sektörünün kaliteli ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi ve kariyer fırsatlarının artırılması ile, toplumda sigorta bilincinin küçük yaşlardan itibaren oluşturulması için sigorta şirketleri üst düzey yöneticileri, akademisyenler, devlet kurumları ve sektörümüzün kıymetli eğitim kurumlarından oluşan son derece seçkin ve idealist bir komite ile beraber kolları sıvadık. İş bölümümüzü yaptık, ilk buluşma tarihimizi belirledik bile.


Benim sektör adına katılmaktan mutlu olduğum, sektörün tüm seslerini dinleyerek "sigortalılar, toplum ve ülkemizin yararı için daha neler yapabiliriz, sigorta sektörünü nasıl daha ileriye taşıyabiliriz" gibi hep konuştuğumuz, tartıştığımız gündeme yepyeni yaklaşımlar ve cevaplar bulduğum bir buluşma oldu.


"Birlikten Kuvvet Doğar." Bizi dayanışma ve ortak akıl ileriye taşıyacak.


Bu organizasyon için Türkiye Sigorta Birliği'ne ve her zamanki balarısı gibi çalışan Arama Ekibi ve Oğuz Babüroğlu'na çok çok teşekkürler.





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page