top of page

YENİ İHTİYARİ DEPREM TARİFESİ






Okullar kapandı, bayramdı seyrandı derken duymayanlar için söyleyeyim. İhtiyari Deprem Tarifesi değişti. 1 Temmuz 2024 den itibaren ticari ve sivil risklerde yeni tarife geçerli olacak.


Biliyorsunuz sivil risklerde deprem riski için DASK'ın Zorunlu Deprem Sigortası var (ZDS). Deprem ticari risklerde zorunlu olmamakla birlikte , kurumlar eğer depreme bağlı zararların sigorta kapsamına alınmasını isterlerse, primleri, SEDDK tarafından hazırlanan ve TSB tarafından duyurulan İhtiyari Deprem Tarifesi'ne göre belirleniyor.


Bakalım neler değişmiş?


SİVİL RİSKLER


Deprem risk grubuna göre tarife fiyatları ve muafiyet oranları değişmedi.

Sivil Rizikolar A.11. Zorunlu Deprem Sigortasına Tabi Olmayan Bina ve Bağımsız Bölümler için Uygulama Notu 3. Maddesinde , 1 Ocak 2024 tarifesinde birim metrekare fiyatı betonarme binalar için en az 12.000 TL, diğerleri için de 8.000 TL idi. 1 Temmuz 2024 tarihli tarifede betonarme bina en az birim metrekare fiyatı 17.000 TL, diğerleri için 11.500 TL oldu.


A.1.2 Zorunlu Deprem Sigortasına Tabi Olan Bina ve Bağımsız Bölümler için Uygulama Notu 2. Maddesinde , 1 Ocak 2024 tarifesinde birim metrekare fiyatı da yine, betonarme binalarda en az 17.000 TL, diğerleri için 11.500 TL oldu. Biliyorsunuz ZDS ye tabi risklerde ihtiyari deprem bedeli bina yangın sigorta bedeli ile ZDS bedeli arasındaki farktır. Bu vesile ile ZDS' nin güncel birim metrekare teminat tutarına göz atalım;


1 Ocak 2024 den itibaren 6.000 TL olarak açıklanan betonarme metrekare başına teminat tutarı 1 Ağustos itibariyle 7252 TL olacak.


Birim metrekare fiyatlarındaki güncellemeler dışında tarifede başka bir değişiklik bulunmuyor.


TİCARİ RİSKLER

Temmuz 2024 itibariyle güncellenen tarifede hemen deprem bölgelerinin fiyatlarına göz atalım.

Fiyatlarda bir değişiklik yok, ancak önemli değişim bu tarifeye tabi olan sigorta bedeli tutarında. 1 Ocak 2024 tarifesi sigorta bedeli 2 Milyar TL'ye kadar olan riskler için geçerliydi, 1 Temmuz 2024 itibariyle bu tutar 2,5 Milyar TL'ye yükseldi.


Diğer değişiklik de Müşterek Sigorta Tablosunda ( Koasürans) Daha önce Sigorta bedeli 2 ile 4 Milyar TL arasında olan ticari risklerdeki müşterek sigorta - koasürans yeni tarife ile bundan sonra 2,5 Milyar ile 5 Milyar TL arasında olan işlere uygulanacak. Bedellerdeki bu değişiklik muafiyet uygulamasında da geçerli, ancak hem koasürans hem de muafiyet tablolarındaki indirim oranlarında bir değişiklik yok.


1 Temmuz 2024 tarifesine aşağıdaki 7. Madde eklenmiş.


7- Sigorta bedeli 5 Milyar TL'den büyük olan ticari ve sınai rizikolar için sigortalı ve sigortacı, farklı müşterek sigorta ve muafiyet uygulanması konusunda anlaşabilirler.


Önemli Not ! Bildiğiniz gibi bu durumda poliçenin deprem primi tarifede belirtilen limitlere denk gelen deprem fiyatı ile hesaplanmış primin altında olamaz.

Yine Ocak tarifesinde 9. , Temmuz tarifesinde 10. Madde olan sigorta bedelinin %20 sine kadar depremin sigorta edilmesi durumundaki alt limit de 240 Milyon TL'den 300 Milyon TL 'ye yükselmiş. (Kloz 4)


Gelelim İnşaat Montaj Tüm Riskler Sigorta Poliçelerine.

Bildiğiniz gibi inşaat montaj sigortaları deprem hariç düzenlenemez.


1 Ocak 2024 tarifesinde 480 Milyon TL'ye kadar olan inşaat Montaj bedeli yeni tarifede artık 600 Milyon TL. Uygulanacak deprem fiyatları ise aynı;

İnşaat Montaj koasürans ve muafiyet alternatiflerine göre indirim oranları tablosunda bir değişim yok.

Sadece 6 Maddede yer alan sigorta bedelinin belirli bir yüzdesine kadar deprem sigortası yapılması tercihlerinde minimum bedel 240 Milyon TL'den 300 Milyon TL'ye yükselmiş. (Kloz 4)


Elektronik Cihaz ve Makine Kırılması Sigortaları


Burada da tarife fiyatlarının aynı olduğunu , asgari bedel olan 480 Milyon TL'nin 600 Milyon TL'ye çıkarıldığını görüyoruz.

Elektronik Cihaz ve Makine Kırılması ihtiyari deprem tarifesinde koasürans ve muafiyet oranlarına göre indirim tablolarında değişiklik yok.

Değişiklik daha önce 160 Milyon TL ye kadar olan risklerde sigorta bedelinin belli bir yüzdesine kadar deprem sigortası yaptırılması durumundaki tutarın 200 Milyon TL'ye yükseltilmiş olması. ( Madde 6) (Kloz 4)

1 Temmuz 2024 itibariyle güncellenen tarifede değişimler fiyatlardan daha çok tarifeye tabi sigorta bedellerinin tutarlarıyla ilgili. Bu da daha çok riskin tarife kapsamına gireceği anlamına geliyor. Sigorta bedellerinin kontrol edilerek varsa eksik /aşkın sigorta durumunun kontrol edilmesi için yine bir fırsat. Ayrıca, eğer ticari sigortalınıza Temmuz sonrası için takribi bir sigorta bütçesi iletmişseniz, güncellemeniz gerekecek.


Konut sigortalarında metrekare maliyetlerine tekrar dikkat çekelim. Sigorta şirketleri ZDS'ye tabi olsun olmasın betonarme binalarda metrekare birim fiyatı 17.000 TL, diğerlerinde 11.500 TL'nin altında poliçe düzenleyemeyecek. Peki bu tutarlar yeterli mi ?


20 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete Tebliğinde B tipi yapılar kısmında 17.400, C tipi yapılarda 21.300 TL olarak geçiyor. (KDV hariç, genel giderler (%15) ile yüklenici kârı (%10) dâhil)


Şubat ayından bu zamana DASK ın ZDS de %19,5 artış olmuş. Bu oranı baz alırsak konut sigortalarında metrekare maliyetlerinin bina grubun göre (B - C) 20.800 ile 25.500 TL'den az olmaması ve poliçelere mutlaka enflasyon klozu eklenmesini tavsiye ederim.


Bu aralar çok gündemde olan ZDS yerine beklenen ZAS (Zorunlu Afet Sigortası) 'ın devreye girmesinden sonra konut sigortalarına yenilikler getirebilir. Merakla bekliyoruz.

Global piyasalar 2024 ün ilk çeyreğinde 20 Milyar USD doğal afet ve yangın zararı ile karşılaştılar. Her geçen yıl afetlerin bilançosu ağırlaşıyor ve piyasalar fiyatlarını yeniden düzenliyorlar. Türkiye bir deprem ülkesi, ülkemizde yaşanan depremlerin korkunç sonuçlarına hep beraber katlanıyoruz. Depreme karşı sigorta yaptırmak dişimizden tırnağımızdan artırıp borç harçla, yıllarca zahmete ve strese girerek sahip olduğumuz evlerimiz; üreten, istihdam sağlayan ve milyonlarca milyarca liralık sanayi yatırımlarımızın ve milli servetimizin korunması, ekonomik ve siyasi bağımsızlığımız açısından kritik önem taşıyor.


1 Ocak 2024 de yayınlanan İhtiyari deprem tarifesi ile ilgili blog yazılarıma sivil riskler için buradan ve ticari riskler için buradan ulaşabilirsiniz.


Zorunlu sigorta, konut ve işyeri sigortalarınızı yaptırmayı ve deprem riskini ekletmeyi ihmal etmeyin.


Herkese güvenli günler.



354 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page