top of page

YÜKSEK TOPUKLAR


12. Sigorta Haftasında 29 Eylül 2023'de sigorta sektöründe bir ilk olan Kadın Zirvesi gerçekleşti. Konuşmacılar ve panellerin yer aldığı zirvede Kadın Sigortacılar Derneği'nin - KASIDER organizasyonunda Tuluhan Tekelioğlu tarafından çekilen Yüksek Topuklar belgeselini izledik.


KASIDER, sigorta sektörü özelinde, T.C. yasalarında kadınlara verilen hakları korumak, geliştirmek, toplumda kadının çağdaş ve saygın yerini alabilmesi, cinsiyet ayırımının kaldırılması, özellikle kariyer gelişimi ve terfi alanlarında eşitliğin sağlanması amacıyla çalışmalar yapmak ve projeler yürütmek üzere kurulan bir dernek (https://kasider.org)


Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Sema Tüfekçiler web sitesinde yer alan mesajında derneğin amacının kadın ve erkek çalışanlar arasında kutuplaşma yaratmak olmadığını, aksine, erkek ve kadın çalışanlar arasında sağlıklı bir denge sağlamak, fırsat eşitliği oluşturmak, iletişimi arttırmak, empatiyi geliştirmek, eşitsizliğin göze çarptığı alanlarda birlikte çalışarak kadınların iş hayatında daha etkin ve daha verimli olması için çalışmalar yapmak amacını taşıyan bir dernek olarak faaliyetlerini sürdürmek olduğunu belirtiyor.

Dernek" Bu misyonun ve vizyonun hepimiz tarafından benimsenmesi, sindirilmesi, sadece bir görev olarak değil, anlayış ve farkındalık olarak zihinlerde oturması, derneğimizin başlıca hedefi olacaktır" diyerek, verilen roller, görevler ve bilinçaltına asırlardır işlenmiş kodları kadın veya erkek değil insan olarak değiştirmek gerektiğini vurguluyor. KASIDER gibi sivil toplum örgütlerinin her zaman üstüne basarak vurguladıkları konu önemli: Bu bir hak talebi değil, zaten var olan hakların yerini bulması.


Sigorta tedbirli olmaya teşvik eder, türlü olasılıkları ve riskleri değerlendirir ve bu riskleri en aza indirmeyi hedefler, kadınların genel düşünce ve bakış açısı ile birlikte değerlendirildiğinde sigorta sektörü, pek çok konuşmacının da belirttiği gibi, kadınlarla çok uyumlu bir sektör. İstihdamda cinsiyet eşitliği bakımından da pek çok sektöre göre pozitif konumda. Sektörün çalışanlarının %55'i kadın. Hemen her sektörde olduğu gibi kadın sigortacılar daha çok masa başı görevlerde. Tüm katılımcı ve konuşmacıların belirttiği nokta ise, genel olarak kadın çalışan oranı yüksek görünse de, yönetim kademelerine geldikçe oranının gitgide düşmesi. İstihdam oranlarında belki örnek ama sorumluluk, yetki söz konusu olunca her sektörde olduğu gibi cam tavan var. KASIDER üst yönetim karar mekanizmalarındaki kadın sayısına dikkat çekiyor; kadınların terfi, teşvik, eğitim, maaş eşitliği konularına da eğiliyor


Yıllardır bu sektöre emek vermiş biri olarak, gece gündüz aylarca yapılan çalışmaların sonucunda nihai kararın verilmesi için benim değil, yanımdaki diğer erkek meslektaşımın fikrinin sorulmasına çok şahit oldum. Hemen hepsinde yanımdaki çalışma arkadaşım "bunu Zeynep Hanım söyleyebilir" dedi. Arada hemen sahiplenenler de oldu tabi. Hatta aralarından bir tanesi bir gün dozu iyice kaçırıp, "bak aynı seviyede başladık ben nerelerdeyim sen nerelerde" bile demişti! Daha önce kibirle ilgili yazımda bahsetmiştim, bu gibilerin odağı erkek ya da kadın, kısaca insan değil, kendileri.


Açılış konuşmalarının hemen ardından gösterilen belgesel, sigorta sektörünün kadın emekçilerinin gözünden sigortayı anlatıyor. Kariyer yaşantıları boyunca erkek meslektaşlarıyla beraber emek verdikleri zamanlarda yaşadıklarını, anılarını paylaştıkları röportajlara yer verilmiş. Belgesele katkıda bulunan erkek meslektaşlarımızın saygılı ve kibar tespitleri, mesleğe ve kadın çalışma arkadaşlarına verdikleri değeri yansıtıyor.


Tüm meslektaşlarım gibi ekibin bir parçası ya da yönetici olduğum zamanlarda bazen katı ve aşırı disiplinli, bazen sevecen bir abla, dost, sırdaş, genellikle de bir otorite figürü oldum. Hatta şirkette yeni işe başlayanlara kimin ekibindesin diye sorup adımı duyduklarında "Hmm, kolay gelsin işin zor" derlerdi benim için."Hayır'ı kabul etmeyen kadın", "zor kadın" diyenler de oldu. İş yaşamında bunların ne anlama geldiğini aşağı yukarı biliyoruz.

Sorgulamak, daha derin araştırma istemek, bütünlüğü bozan hataları çabuk fark etmek, detaycılık, titizlik ve herkesin beğeneceği bir sonuç almak için çabalamak, kadınların hayatındaki genel bir tutum. Örneğin ev işlerinde, mutfakta, sofrada, alışverişte, çocuk yetiştirmede hayatımız hep eş ya da aile bireylerinin hiç aklına gelmeyen bir sürü detayı hesaplamak ve programlamakla geçmiyor mu? Bir kadının bir günü bir erkeğin ya da çocuğun bir gününden hep daha kalabalık ve hep daha uzun.


Bir güne bu kadar çok ve birbirinden farklı programları sığdıran kadınlar iş hayatında da benzer zorluklarla karşı karşıya. Hatta - biraz da kişisel bir itiraf olsun- kadınlar için kuralları ve dinamikleri daha belirlenmiş ve tahmin edilebilir olan iş hayatı, evdeki hayattan daha sakin, bazı sorumlulukların bir süre için de olsa ötelendiği, sosyal ve daha kolay yönetilebilen bir hayat.


Kadın Zirvesi'ndeki paneller ve panelistlerin mesajları da oldukça etkiliydi. Sigorta endüstrisinin üst düzeylerinde görev yapan güçlü kadınların her biri, bu mesleğe gönül vermiş genç meslektaşlarımız için model ve ilham kaynağı olacak samimi ve değerli mesajlar paylaştılar.


Tüm etkinlik boyunca bir araya gelme fırsatı bulduğum meslektaşlarımla kucaklaşmalar, uzak kaldığımız zamanda oluşan aranın kapatıldığı ve kaldığımız yerden devam ettiğimiz tatlı sohbetlerse günden kalan diğer güzel anılardan oldu. Çok emek verilmiş bir organizasyonun ardından KASIDER üyeleri ile birlikte, bu hak edilmiş başarının mutluluğunu ve aylardır devam eden yorgunluğun ödülünü, güne yakışır şekilde, şarkılar ve danslar eşliğinde hep beraber kutladık.



Belgeseli izlerken sigorta kavramını bir kadından dinlemenin ne kadar farklı hissettirdiği dikkatimi çekti.

Yaratılıştan gelen koruma güdüsünün izi hemen her konuşmada fark ediliyor. Sigorta sektörü, ekonomiye katkısı, yaklaşımı ve felsefesini en samimi en yalın haliyle dinlemek ve sigortacılığı tanımak isteyenler belgeseli mutlaka izlemeli. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.


"Sevgili" ve "güvenilir" olan kadınlarla, kıymetli olan her şeyin korunması demek olan sigorta birbirine çok yakışıyor.


Belgeselin tanıtım filmi için;


NOT; Belgeselin firmanıza özel oluşturulacak bir kopyasını, tüm şirket çalışanlarınıza izlemeleri için kiralayarak tüm çalışanlarınızın da izlemesini sağlayabiliyorsunuz. Özel bir şifre ile elektronik ortamda, firmanıza ait kopya olduğu belli bir ibare ile yüksek kalitede paylaşılacak olan eserin kiralaması için serkan.korhan@yuksektopuklar.org adresinden bilgi alabilirsiniz.


70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page